Mange har et personlig og kulturelt forhold til tobakkspiper, og har lært seg kunsten å røyke pipe. Enten du er nybegynner eller erfaren piperøyker, ønsker jeg å dele noen tips og triks – basert på egne erfaringer og det jeg har lært av andre, mer erfarne piperøykere.
Å pakke pipen med tobakk
Når du legger tobakken i kammeret, bruk tommelen eller vekten av pipetamperen for å fordele den jevnt. Du skal ikke presse hardt, men akkurat nok til at det ikke blir for tett. På den måten får du en mer effektiv og jevn glød under røyking.
Å fyre pipen riktig
Tobakken skal ikke svi, og derfor bør flammen fra lighteren ikke holdes for nær kammeret. La heller flammen «kysse» tobakken ved å trekke inn med munnen slik at flammen dras forsiktig nedover. Sirkuler flammen over tobakken slik at du oppnår en jevn og stabil glød.
Plassering av pipen
For å virkelig fremstå som en ekte piperøyker, bør pipen hvile lett i munnviken og peke litt ut til siden – dette er nesten et slags kjennetegn på en rutinert røyker.
Munnskyll teknikken
Da jeg begynte å lære meg å røyke pipe, ble jeg fascinert av den spesielle pusteteknikken hvor målet er å holde gløden i live uten å overopphete pipen eller at den slukker. Vi kaller det «munnskyll», fordi prinsippet minner om det å skylle munnen med munnskyllevann. På samme måte stenger man luftveien til svelget slik at røyken forblir i munnhulen.
Teknikken er som følgende:
- Pust i normalt tempo, men trekk bare pusten én gang og la røyken bli i munnen mens du lukker passasjen til svelget.
- Fortsett å puste rolig inn og ut gjennom nesen – gjerne tre ganger – før du sakte blåser ut røyken gjennom pipen igjen, eller tilbake i kammeret.
Ved å bruke denne teknikken unngår du trolig at kammeret blir for varmt. Du kan selvsagt veksle mellom å blåse røyken ut i rommet eller tilbake i pipen, alt etter hva du foretrekker.
Lukt og smak
Hele hensikten med piperøyking er å nyte aromaen og finne roen. Å røyke en hel pipe kan ta over en halv time, avhengig av størrelsen på kammeret. Mange liker å lukte på tobakken før de tenner den, og noen benytter tiden til å filosofere eller reflektere over livets utfordringer. I flere kulturer har pipen vært en manns beste venn – et verktøy for ro og ettertanke.
Rengjøre pipen
Over tid vil det dannes et belegg av karbon, en såkalt «cake», som beskytter treverket mot varmen. Derfor bør du kun fjerne overflødig tobakksrester med en piperenser, og unngå å skrape for mye.
Til slutt ønsker jeg bare å si Happy piping!
Klikk her for å se hvilke piper vi har.