En mann som røker tobakkspipe

Hvordan røyke en tobakkspipe

Mange har et personlig og kulturelt forhold til tobakkspiper og har lært kunsten i å røyke med pipen. Enten du er nybegynner eller erfaren piperøyker, ønsker jeg å gi noen tips og triks ut i fra egen erfaring og hva jeg har lært av andre mer avanserte piperøykere.

Pakke pipen med tobakk 

Når du legger tobakken i kammeret, skal du bare bruke tommelen eller vekten til tamperen slik at den blir jevnt fordelt i kammeret. Du skal ikke bruke makt men nok til at det ikke blir for tett. På den måten får du en mer effektiv glød når du røyker.

Fyre pipen riktig

Tobakken skal ikke svi og derfor bør flammen fra lighteren ikke være for nærme kammeret. La heller flammen kysse tobakken ved å trekke pusten med pipen slik at flammen dras ned forsiktig. Sirkuler flammen rundt slik at tobakken før en jevn glød.


Plassering av pipen

For å betraktes som en ekte piperøyker skal pipen knytes slik at pipen stikker ut fra den ene siden av munnviken.

 

Munnskyll

Når jeg først begynte å lære meg å røke pipe ble jeg fasinert av den spesielle pusteteknikken hvor hensikten er å holde på gløden uten at man overoppheter pipen eller at gløden slukkes. Vi kaller det munnskyll siden prinsippe er omtrent det samme når man skyller munnen med munnskyld. Det samme gjelder når vi røker pipe, vi stenger tilgang til luftrøret slik at røyken blir i munnen.

Teknikken er som følgende:

  • pust med normalt tempo men kun trekk pusten en gang og la røyken være i munnen mens du stenger kanalen fra munnen.
  • Fortsett å puste inn og ut med nesa. Du skal puste gjennomsnittlig 3 ganger med nesa før du så blåser røyken rolig ut gjennom røret og tilbake i kammeret med vanlig tempo.

Bruker du denne teknikken vil du sannsynligvis unngå å overopphete kammeret. Du kan selvfølgelig bytte på om du vil blåse røyken ut rommet eller om du vil resirkulere den i pipen.


Lukt og smak  

Hele hensikten med piperøyking er å kjenne på lukten av tobakken samtidig som man slapper av. Å røyke en hel pipe kan vare i over en halv time avhengig av størrelsen på kammeret. Noen lukter gjerne på tobakken før de tenner den og noen liker å filosofere eller tenke igjennom problemstillinger de møter i livet mens de røker pipen. I noen land har pipen vært mannens beste venn siden den har gitt han ro og tid til å tenke igjennom ting


Rengjøre pipen

Over tid danner det seg en en "kake" av karbon som bidrar til å beskytte treverket mot varme. Derfor bør du kun fjerne overflødig tobakksrester med piperenseren.

Til slutt ønsker jeg bare å si Happy piping!

Klikk her for å se hvilke piper vi har.

Tilbake til bloggen

Legg igjen en kommentar

Merk at kommentarer må godkjennes før de publiseres.